Hej. Już za dwa dni wycieczka i nie ukrywam, że nie mogę się jej doczekać! Wiecie jaka jest dziś data? 21.10.2015. Oglądaliście może film pt."Powrót do przyszłości?" Jeżeli nie to, musicie koniecznie go nadrobić. Ustawiając wehikuł czasu bohaterowie wybrali właśnie tą datę. Niestety przyszłość w filmie nie jest taka jak w rzeczywistości.Wiele przepowiedni ukazanych w filmie nie znalazło jednak współcześnie zastosowania. Ludzie nie poruszają się za pomocą latających samochodów i nie korzystają z faksów na drodze. Nie mamy także automatycznie wiązanych sznurowadeł w butach, mówiącej kamizelki, zdalnego pilota wyprowadzającego psa na spacer czy ubrań złożonych z gadżetów elektronicznych. Ale wracając do tematu głównego, ja krupnik znam i bardzo lubię. Najlepszy, o dziwo robi moja mama.
Składniki:
* ok. 90-100 dkg mięsa drobiowego,
* 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego,
* 4 średnie marchewki,* 2 pietruszki,
* 1 kawałek selera,* 1 mały por,
* 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej,
* 7 ziemniaków.
Mięso umyć, zalać zimną, włożyć do ok. 3 litrowego garnka, zagotować, zmniejszyć ogień, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybki. Gotować 30 - 60 minut. Warzywa obrać, dodać do mięsa, wsypać kaszę, wszystko posolić, gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Dodać mielony pieprz do smaku. Można wyjąć mięso, pokroić i dorzucić do zupy.
* ok. 90-100 dkg mięsa drobiowego,
* 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego,
* 4 średnie marchewki,* 2 pietruszki,
* 1 kawałek selera,* 1 mały por,
* 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej,
* 7 ziemniaków.
Mięso umyć, zalać zimną, włożyć do ok. 3 litrowego garnka, zagotować, zmniejszyć ogień, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybki. Gotować 30 - 60 minut. Warzywa obrać, dodać do mięsa, wsypać kaszę, wszystko posolić, gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Dodać mielony pieprz do smaku. Można wyjąć mięso, pokroić i dorzucić do zupy.
Smacznego.
Mmmmm :) uwielbiam zupy właśnie teraz jesienią i zima, bardzo rozgrzewają oraz sa zdrowe. U mnie ostatnio była zupa krem z dyni a dzisiaj grochówka. Od pewnego czasu gotuje zupy bez miesa,madame warzywa i przyprawy. Samiec pyszne :) krupnikamdawno nie jadłam....
OdpowiedzUsuńwg "Powrotu do przyszłości" powinnismy jezdzic na latajacych deskach i nosic metalowe czapki:)
OdpowiedzUsuńFilm zna chyba każdy, a mlodsze pokolenie musi nadrobić tego klasyka.
Krupnik zawsze - ja nie potrafie ale moja babcia robi bardzso smaczny
Katsuyatsu
strasznie lubię ten film- i tak mieli niezłe wyobrażenie przyszłości mimo że rzeczywistość okazała się trochę inna:)
OdpowiedzUsuńa krupnik t zdecydowanie jedna z moich najukochańszych zup! koniecznie dodaję listek lubczyku (mam zamrożone) lu w ostateczności suszony i mnóstwo natki pietruszki!
Uwielbiam zupy :D
OdpowiedzUsuńMniaaam, na jesień taki krupnik idealny :)
OdpowiedzUsuńJa często robię krupnik, mój mąż go uwielbia!
OdpowiedzUsuńJejku dawno nie jadłam krupniku, moja mama również robi najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za krupnikiem. :)
OdpowiedzUsuńDużo się dzisiaj o tym mówiło :D ja właśnie nigdy tego filmu nie widziałam, ale planuje to nadrobić w najbliższym czasie :-)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem fanką zup, lubię chyba tylko cebulową :D
OdpowiedzUsuńKiedyś często robiłam ale już dawno nie jadłam. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś takiego smaka :) Już bardzo dawno nie jadłam czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńKrupnik nie jestem moim ulubieńcem, ale zjadam jak ktoś zrobi. ;)
OdpowiedzUsuńprzepisów nigdy za dużo :)
OdpowiedzUsuńKrupnik nigdy nie był naszym ulubionym daniem a co najdziwniejsze to kiedyś nie chciałyśmy go jeść głównie ze względu na nazwę xD
OdpowiedzUsuńFilm na pewno obejrzę, bo wydaje się być ciekawy. A wracając do tematu... także uwielbiam krupnik :D
OdpowiedzUsuń