czwartek, 15 października 2015

Jedzenie separatystów

Cześć. Jak wiecie jestem Ślązaczką. Regionalne dania są przepyszne, ale w większości tłuste i nie zdrowe. Większość osób podaje ten posiłek ze skwarkami, słoniną lub boczkiem. Ja zrezygnuję ze smacznej, ale tłustej posypki, aby nasze danie było zdrowsze. Pamiętacie jak obiecałam Wam przepis na pierogi ruskie? Skoro powiedziało się "a" to trzeba powiedzieć i "b", więc dzisiaj podzielę się z Wami tym sekretnym przepisem na genialne danie. Ponadto doszłam do wniosku, że ostatnio za dużo jest przepisów, a za mało miejsc, testów i ćwiczeń, więc w piątek, sobotę i niedzielę, pojawią się posty o nieco innej tematyce. Mam nadzieję, że również Wam się spodoba.
Składniki:
* na ciasto:
              * 300g mąki pszennej,
               *200 ml przegotowanej wody.
* na farsz:
              *500-600g ziemniaków,
              *150g twarogu,
              *3 cebule,
              *sól i pieprz do smaku.

1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. W efekcie powinna powstać miękka i sprężysta kulka.
2.  Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
3.  Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy.
4. Ostudzone ziemniaki mielimy w specjalnej maszynce. Następnie łączymy je z twarogiem i cebulką, całość doprawiamy. Farsz zagniatamy na miarę zbitą masę.
5. Ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki odmierzamy koła. Kładziemy łyżkę farszu i lepimy (zagniatamy palcami złączone brzegi ciasta).
6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 3 do 5 minut. 
7. Najlepiej smakują na ciepło. Gdy zrobimy ich za dużo to możemy je zamrozić,
Smacznego, FitHealthylife

30 komentarzy :

  1. nigdy w życiu nie jadłam ruskich pierogów- tak na prawdę dokładnie nie wiedziałam z czego są:) ale farsz wydaje się bajecznie prosty więc trzeba kiedyś spróbować je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie pierogi. Dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja niestety nie lubię.. chyba, że bez farszu :D!

    OdpowiedzUsuń
  4. alee to pysznie wygląda:) uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. Pierogi to pewnie dopiero na święta będziemy jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i zjem każdy rodzaj :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i zjem każdy rodzaj :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaaa ale mi teraz narobiłaś ochoty ! :P
    http://nononomx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ruskie <3 także ubolewam że kuchnia śląska taka smaczna, a taka tłusta

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie ruskie są koszmarne, fuj! :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi ruskie są zdecydowanie moimi ulubionymi :) Ja nie potrafię odmówić sobie tej przyjemności i zawsze jem je z zeszkloną cebulą ;)
    Czekam na nową tematykę postów, gdyż faktycznie ostatnio tutaj u Ciebie bardzo przepisowo, miło będzie poczytać o czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja tam lubię poczytać o jedzeniu :D Będąc na Śląsku zakochałam się w kluskach! Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. piergo to coś, czego nigdy w życiu nie wyrzucę z jadłospisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie :)! chociaż ja zawsze wolałam takie z kapustą i grzybami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham pierogi ;p ale najbardziej jak babcie robią ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nienawidzę tłustego... a za pierogami Ruskimi tez nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam pierogi ruskie, zawsze je robię w lato z babcią, ciocią, kuzynami i mamą ;)
    http://healthy-beauty-lifestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię pierogi ruskie, ja dziś jadłam te ze szpinakiem :D
    Ja zawsze takie tłuste jedzenie odsączam przed zjedzeniem, inaczej bym nie zjadła ;P

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne wygląda! Aż mam ochotę schrupać na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne! Jedno z moich ulubionych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też rezygnuję z wysokotłuszczowych i kalorycznych "posypek". ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ruskacze! Najbardziej podane ze śmietaną, gdyż z okolic z jakich pochodzę tak właśnie się je podaje :)
    /meainsolita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej, wieki nie jadłam takich pierogów... Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  24. Pierogi za mną chodzą od jakiegoś czasu, może pokuszę się o zrobienie ich własnoręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jadłam ruskie pierogi tylko raz, były smaczne, ale wolę te z samym serem albo z kapustą i grzybami ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka