sobota, 19 września 2015

Zupa węgierska

Przepraszam, że dopiero teraz dodaję posta, ale wraz z rodzicami byłam w kinie na "Więzień Labiryntu. Próba ognia". Przedtem zjadłam niedobre polędwiczki z kurkami i ziemniaki z rozmarynem. Ziemniak sztuk jeden z taką ilością rozmarynu, że kot napłakał, nie był zły, ale też pewnej strony ciała nie urywał. W sosie grzybów ilość minimalistyczna, nie było ich prawie wcale. Dodatkowo był zagęszczany olbrzymią ilością mąki, co nie wpłynęło pozytywnie na jego smak. Same mięso było ciągnące się i żylaste. Po prostu nie wypał, a szkoda, ponieważ np.steki z Spinx bardzo lubię. 
Uwielbiam eksperymentować z kuchnią. Dlatego chętnie sięgam po dania kuchni niepolskiej. Dzisiaj podam przepis na aromatyczną, a co najważniejsze przepyszną zupę węgierską.. Niestety na zdjęciu za wiele nie zobaczycie, ponieważ za dużo dodałam bulionu, a za mało dodatków. Może wygląda dość rzadko, ale jest bardzo dobra.
Składniki:
* 1 kg wołowiny,
* 3 cebule,
* 1 łyżka kminku,
* 2 ząbki czosnku,
* 2,5 litra bulionu wołowego,
* kilka dużych ziemniaków,
* 2 łyżki węgierskiej papryki w proszku,
* 2 białe papryki,
* 2 pomidory.

Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy smażymy na złoty kolor. Pod koniec posypujemy kminkiem oraz zmiażdżonym czosnkiem, jeszcze chwilę smażymy i ściągamy z ognia. Gdy ostygnie, posypujemy papryką, mieszamy, dodajemy mięso i solimy. Smażymy do zarumienia się mięsa, podlewamy mięso bulionem do jego zakrycia. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, posiekaną paprykę, i pomidory bez skórki. Wlewamy resztę bulionu, gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać ciepłe.
Smacznego, FitHealthylife

22 komentarze :

  1. U mnie z mięs zdecydowanie króluje wieprzowina-za wołowiną nie przepadam, używam jako niewielki dodatek do dań ale myślę, że ta zupa nawet jeśli w oryginale jest z wołowiną to i z wieprzowinką wyjdzie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W restauracji Sphinx nigdy jeszcze nie jadłam, a i nie zamierza się na to w przyszłości.
    Zupa nie dla mnie, bo wołowina, ale mojemu tacie by na pewno smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję przepis na pewno! Lubię zupy, chociaż przy większości z nich zawsze jest myśl "nie wiem, czy się najem wodą"... Dlatego uwielbiam gęste, pełne dodatków zupy. Ta jest zatem idealna :D
    Pozdrawiam,
    rude-pioro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam takie zupki !
    Zapraszam do mnie , u mnie tez dużo fit przepisów ;*

    www.konieczkoo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa już mi się podoba bo zawiera mięso *_* na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. A ostatnio coś chodzi za mną taka zupka, ciepła, tylko ja bym zrobiła gęstrzą :)



    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja na gotowaniu zupełnie się nie znam, także często nawet nie próbuję, ale podstawowe i zdrowe dania potrafię zdobyć, co mi na razie wystarcza ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko jem wołowinę, ale bardzo ją lubię :) Apetyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wypróbuję i podpytam się z ciekawości, jak oceniasz film, bo zastanawiam się czy się na niego nie wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za taką zupą, ale mój tata byłby w niebie gdybym mu zrobiła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba jeszcze nie miałam okazji zjedzenia takiej zupy, a żałuję!
    /meainsolita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Sycąca i aromatyczna :D Pychotka! Taka idealnie wpasowuje się w jesienne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem ciekawa smaku. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tego typu posiłki - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zupę węgierską. Dawno jej nie jadłem. Muszę kiedyś ją zrobić :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Musze zrobić, bo bardzo smakowicie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka