niedziela, 20 września 2015

Tortellini

Składniki na ciasto:
* 4 jajka,
* 400 gramów mąki,
* sól

Składniki na farsz:
* kilka dużych pomidorów bez skóry,
* 2 paczki sera typu mozarella,
* pieprz, sól

1. Zagniatamy ciasto,wałkujemy cienko i dzielimy na kwadraty o długości ramienia 3 cm.
2. Mozarelle i pomidory kroimy na małe kawałeczki, składniki masy łączymy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na cieście kładziemy farsz. Składamy do trójkąta. Górny róg odgiąć do tyłu, a boczne rogi zlepić z przeciwnej strony. Powstaną tzw. kocie uszy. Gotować w osolonej wodzie i podawać ciepłe.
Smacznego, FitHealthylife

21 komentarzy :

  1. Właśnie dzisiaj się zastanawiałam jaki farsz byłby najlepszy do tortellini. Dzięki za wpis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, piękne! Domowych nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, strzelasz tymi przepisami jak z armaty :D :D Uwielbiam włoskie pierożki, jednak nie próbowałam ich z pomidorowo-serowym farszem. Pomidory + mozzarella to zgrany duet więc wszystko do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam nawet, że można zrobić taki farsz! I ty je sama dzisiaj lepiłaś? ja nie mam cierpliwości- u nas dzisiaj były pierogi z mięsem ale tylko dlatego że nasz szwagier wyrobił caisto i ulepił:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają, a pomysł na nadzienie bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam, że są takie proste do zrobienia :P z suszonymi pomidorami byłyby mega

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za mozarellą, więc tym razem nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis :) Sam kiedyś jadłem tortellini, ale z grzybami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna sprawa, uwielbiam pierogi w każdej postaci, w takiej jeszcze nie jadłam, ciekawe tylko czy można zrobić ciasto jak na pierogi czyli z wodą czy musi być z samymi jajkami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam domowych, apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ekstra :D Nigdy nie jadłam domowych :D nie wiedziałam, że to aż takie proste! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę zmiany na blogu, bardzo mi się podoba :) a takie tortellini kiedyś jadłam, ale ze sklepu, takie domowe na pewno są 100 razy smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. widzę, że przybwa przepisów :) super, że znajdujesz czas na gotowanie :) smacznego życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiedziałam, że ciasto na te pierożki jest tak mało skomplikowane. Może kiedyś, jak mnie natchnie, to się na nie skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tortellini, ale z twarogiem i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha :-) bardzo lubię te malutkie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha :-) bardzo lubię te malutkie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super są :)) Bardzo je lubimy :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka