Tak jak obiecałam Wam w poniedziałek dzisiejszy post będzie z przepisem na przepyszne leczo. Receptura miała ukazać się w piątek, ale stwierdziłam, że dodam go wcześniej, ponieważ później zapomnę. Jedna dziewczyna na forum podniosła mi troszeczkę ciśnienie. W swoim poście zrobiła już błąd w temacie, a po wejściu na jej bloga było już tylko gorzej. Tekst nieczytelny, pozbawiony, interpunkcji, napisany czarnym czcionką na bardzo ciemnym, prawie czarnym polu. Rozczytanie go graniczyło z cudem. Dodatkowo był wyśrodkowany, więc oczy zaczęły mnie boleć. Zdjęcia były mikroskopijne.Owszem moje fotografie nie są na jakimś mistrzowskim poziomie, ale przynajmniej nie rażą w oczy. Skoro założyła temat na publicznym forum to chyba, aby usłyszeć szczerą opinię, a nie tylko "ochy" i "achy". Po co pytać się o opinie, jeżeli nie oczekuję się szczerych odpowiedzi? Ja nie wiem i chyba nigdy tego nie zrozumiem. Z góry przepraszam za ciut prześwietlone zdjęcie, ale bez lampy nic nie było widać.
Lista zakupów:
* 1 duża cukinia,
* 3 papryki,
* 2 cebule,
* 2 kiełbasy,
* 2 puszki całych pomidorów w sosie własnym,
* 1 łyżka oleju roślinnego,
* do smaku: pieprz, sól, papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oleju roślinnego i smażę na niej posiekaną cebulę.
2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojoną w półkola kiełbasę.
3. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w plastry paprykę.
4. Wszystkie te składniki podsmażam na mocnym ogniu jednocześnie cały czas mieszając.
5. Dodaję pomidory, słodką i ostrą paprykę.
6. Kiedy całość zaczyna się gotować dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
7. Danie należy podawać ciepłe na talerzach lub w miseczkach.
Smacznego, Fithealthylife.
Leczo uwielbiam! Sama nigdy nie robiłam, ale babcia serwuje mi je regularnie, gdy są cukinie :-)
OdpowiedzUsuńLeczo to moja ulubiona, letnia potrawa :) Ja ostatnio dodałam do niego kilka pieczarek- tez było pyszne :)
OdpowiedzUsuńSmaki lata <3
OdpowiedzUsuńcześć, zostałaś nominowana do Liebster Blog Award na moim blogu, jeśli masz ochotę i czas to zachęcam do dołączenia do zabawy, możesz mnie także poinformować o wypełnieniu zadania:))
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcie od razu poczułam leczo które często robi moja mama :D Ja zawsze wyjadałam samą cukinie więc zawsze dodawała jej duuużo :D
OdpowiedzUsuńpychota, uwielbiam leczo, szczególnie zagryzając chlebkiem <3
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Mmmm uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńakurat kilka dni temu robiłam :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam bez cukinii :))
OdpowiedzUsuńhttp://triviaaboutme.blogspot.com/
U mnie w domu króluje wersja bez cukinii, ale i tak leczo uwielbiam :) Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa, teraz także jest bardzo wysoko w rankingu :)
OdpowiedzUsuńJestem chyba ostatnia osoba,'która nigdy nie jadła tego dania, albo zrobiła to nieświadomie. Muszę to jak najszybciej zmienić!:-)
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńi również nie rozumie osób które chcą słyszeć same pochwały, dla mnie liczy się szczerość :)
dziewczynawrozowychokularach.blogspot.com
Lubię leczo. Ostatnio gdzieś chyba w telewizji słyszała dowcip o leczo. "Co najbardziej lubią jeść lekarze?" ... "- LECZO" ;) Czy jakoś tak... ;) hehehe ;)
OdpowiedzUsuńMmm leczo, narobiłaś mi smaka ;) w weekend na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam leczo, zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńMoja mama mi to ostatnio ugotowała, bardzo dobre tylko ja nie lubię kiełbaski to jej nie zjadam :D
OdpowiedzUsuńhttp://claudietta-life.blogspot.com/
Latem leczo to pozycja obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo lubię leczo!
OdpowiedzUsuńjadłam, pyszne ;)
OdpowiedzUsuńlubię leczo, ale u mnie w domu jada sie z ryżem :)
OdpowiedzUsuńHmmm aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuń:*
Leczo kojarzy mi się zawsze z jesienią. :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiamy leczo na różne sposoby :D Raz w tygodniu robimy cały gar na kilka dni xD
OdpowiedzUsuń