Cześć Kochani. Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego, a mianowicie przepyszny bigos z cukinii. Porcję na który podam składniki wystarczy na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny i jeszcze zostanie zamrożenia. Przepis jest jednocześnie prosty i nie za długi, a samo danie niezwykle sycące.
Potrzebujemy:
6 gigantycznych cebul - u mnie jest to jedna siatka "jednorazówka" wypełniona tymi warzywami,
2 średniej wielkości cukinie,
8 dużych pomidorów,
2 małe marchewki.,
1 mały koncentrator pomidorowy (ten najmniejszy z puszeczki),
paczka kiełbasy np. "morliny" albo "śląska",
przyprawy: garść ziela laurowego, szczypta pieprzy i soli.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, szatkujemy i smażymy. Ja użyłam do tego wok firmy Tefal, więc nie używałam tłuszczu i nic się nie przypaliło.
2. Przygotowujemy duży garnek i zalewamy wodą.
3.Marchewkę oraz cukinię obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy do wody. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę in dodajemy do reszty warzyw. Po ugotowaniu składników do miękkości kroimy kiełbasę i wraz z przyprawami i koncentratem wrzucamy dużego naczynia. Zeszkloną cebulę dodajemy do reszty składników.
4. Wszystkie składniki gotujemy przez chwilę, a następnie podajemy na talerzach lub w miskach. Jemy łyżeczką lub widelcem, chociaż ja preferuję drugą wersję. Smacznego.
Mam nadzieję, że przepis się Wam podobał. Lubicie takie dania? A może uważacie, że bigos musi mieć kapustę? Zapraszam do komentowania i obserwacji. Pozdrawiam FitHealthylife.
Znałam bigos z cebuli, ale z cukinii to zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://maryshealthystart.blogspot.com/
Mniam uwielbiam cukinie a na dodatek bigos z niej?! MNIAM! Bede musiala sprobowac jedyne co to mysle co z ta cebula strasznie mnie zawsze po niej brzuch boli.. ale cos wykombinuje! :D
OdpowiedzUsuńVersjada (KILK)
widzę, że wakacje spedzasz w kuchni :) he he :)
OdpowiedzUsuńOoo nie słyszałam jeszcze o takim przepisie :)
OdpowiedzUsuńgloriousdolls.blogspot.com!
Żadna ze mnie kucharka, niestety, ale cukinię uwielbiam i chyba wykorzystam kiedyś ten przepis, prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńrude-pioro.blogspot.com
Uwielbiam bigos mojej babci, gdzie króluje kapusta, pieczarki oraz dużo mięsa (które skrupulatnie omijam, gdyż nie lubię tłustych kiełbas). Stąd tym bardziej zaskoczył mnie dodany przez Ciebie przepis, gdyż w życiu nie pomyślałabym, że można zrobić bigos z cukinii. To na pewno bardzo ciekawy i niecodzienny pomysł :)
OdpowiedzUsuńO uwielbiam cukinię i bigos. Na pewno to zrobię
OdpowiedzUsuńWow! Super przepis, jeszcze nie słyszałam o bigosie z cukinii, dziękuję za inspirację!!
OdpowiedzUsuńO mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos z cukinii, jest dużo prostszy i bardziej wakacyjny niż kapuściana wersja. A Twój naprawdę wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńAż mam smaka na taki bigosik! Maniam
OdpowiedzUsuńmam w lodówce 2 cukinii i już wiem co z nimi zrobię :) dzięki za ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńuwielniam dania z cukinii:) dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńJaki super przepis! Oczywiście do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMniam :) trzeba spróbować, bo cukinia leży
OdpowiedzUsuńMniam :) jestem wielka fanka cukinii :)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj zastanawiałam się, jak wykorzystać cukinię....
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, więc taki bigos bardzo by mi się podobał, gdyby tylko nie zawierał mięsa, choć myślę, że nie jest tu ono niezbędne ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba, tylko bez kiełbasy! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń❤ blog
ale duzo cebuli ... ciekawe musze sprobowac, bo ja zawsze z cebula jestem oszczedna ;)
OdpowiedzUsuńdobre to?
OdpowiedzUsuńsuper blog, pozdrawiam
www.loviseta.blogspot.com
aaaa u mnie jutro vege leczo :D
OdpowiedzUsuńznam tyle potraw z cukinią, ale na bigos jakoś nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńRobię często to danie, nawet nie wiedziałam, że tak się nazywa :-) Lubię dodać do swojego kiełbasę z piersi kurczaka (Morliny, dostepna w Biedronce). Ta kiełbasa ma też dużą zawartość mięsa, a nie jakiegoś MOMu.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować bo uwielbiam cukinie :)
OdpowiedzUsuńRobię identycznie, tylko dodaję paprykę i wychodzi leczo:)
OdpowiedzUsuńOjej! Bigos? Cukinia? O czymś takim jeszcze nie słyszałam! Super pomysł! Trzeba spróbować :) Niedawno jadłam leczo i placki z cukinii. Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz! :*
OdpowiedzUsuńWarto zapoznać się ze srebrem
LoViseta.blogspot.com
oo widzę, że nie tylko u mnie cukinia w kuchni :))
OdpowiedzUsuńhttp://triviaaboutme.blogspot.com/
czekam na kolejne pomysły :)
OdpowiedzUsuńMniaami pyszności ;)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;*
oo, to chyba coś dla mnie! Wg mnie bigos bez kapusty też może być pyszny! Pozdrawiam, http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię :) dziś robiłam ratatuj z cukinii, bakłażana, papryki i pomidorków :) najważniejsze by korzystać z sezonowych warzyw, teraz są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań:))
OdpowiedzUsuńWobec wszelkich dań z cukinii-jestem na tak<3
OdpowiedzUsuńwww.kwietniowaaa.blogspot.com
Świetny pomysł! Ale bigos!
OdpowiedzUsuń