środa, 29 lipca 2015

Bigos z cukinii.

Cześć Kochani. Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego, a mianowicie przepyszny bigos z cukinii. Porcję na który podam składniki wystarczy na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny i jeszcze zostanie zamrożenia. Przepis jest jednocześnie prosty i nie za długi, a samo danie niezwykle sycące. 
Potrzebujemy:
6 gigantycznych cebul - u mnie jest to jedna siatka "jednorazówka" wypełniona tymi warzywami, 
2 średniej wielkości cukinie,
8 dużych  pomidorów,
2 małe marchewki.,
1 mały koncentrator pomidorowy (ten najmniejszy z puszeczki),
paczka kiełbasy np. "morliny" albo "śląska",
przyprawy: garść ziela laurowego, szczypta pieprzy i soli. 

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, szatkujemy i smażymy. Ja użyłam do tego wok firmy Tefal, więc nie używałam tłuszczu i nic się nie przypaliło. 
2. Przygotowujemy duży garnek i zalewamy wodą. 
3.Marchewkę oraz cukinię obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy do wody. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę in dodajemy do reszty warzyw. Po ugotowaniu składników do miękkości kroimy kiełbasę i wraz  z przyprawami i koncentratem wrzucamy dużego naczynia. Zeszkloną cebulę dodajemy do reszty składników. 
4. Wszystkie składniki gotujemy przez chwilę, a następnie podajemy na talerzach lub w miskach. Jemy łyżeczką lub widelcem, chociaż ja preferuję drugą wersję. Smacznego.

Mam nadzieję, że przepis się Wam podobał. Lubicie takie dania? A może uważacie, że bigos musi mieć kapustę? Zapraszam do komentowania i obserwacji. Pozdrawiam FitHealthylife.

40 komentarzy :

  1. Znałam bigos z cebuli, ale z cukinii to zaskoczenie :)

    http://maryshealthystart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam cukinie a na dodatek bigos z niej?! MNIAM! Bede musiala sprobowac jedyne co to mysle co z ta cebula strasznie mnie zawsze po niej brzuch boli.. ale cos wykombinuje! :D

    Versjada (KILK)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że wakacje spedzasz w kuchni :) he he :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żadna ze mnie kucharka, niestety, ale cukinię uwielbiam i chyba wykorzystam kiedyś ten przepis, prezentuje się świetnie :)
    rude-pioro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bigos mojej babci, gdzie króluje kapusta, pieczarki oraz dużo mięsa (które skrupulatnie omijam, gdyż nie lubię tłustych kiełbas). Stąd tym bardziej zaskoczył mnie dodany przez Ciebie przepis, gdyż w życiu nie pomyślałabym, że można zrobić bigos z cukinii. To na pewno bardzo ciekawy i niecodzienny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O uwielbiam cukinię i bigos. Na pewno to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Super przepis, jeszcze nie słyszałam o bigosie z cukinii, dziękuję za inspirację!!

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam bigos z cukinii, jest dużo prostszy i bardziej wakacyjny niż kapuściana wersja. A Twój naprawdę wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż mam smaka na taki bigosik! Maniam

    OdpowiedzUsuń
  13. mam w lodówce 2 cukinii i już wiem co z nimi zrobię :) dzięki za ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielniam dania z cukinii:) dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki super przepis! Oczywiście do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam :) trzeba spróbować, bo cukinia leży

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :) jestem wielka fanka cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A dzisiaj zastanawiałam się, jak wykorzystać cukinię....

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam cukinię, więc taki bigos bardzo by mi się podobał, gdyby tylko nie zawierał mięsa, choć myślę, że nie jest tu ono niezbędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie bomba, tylko bez kiełbasy! Muszę wypróbować :)
    ❤ blog

    OdpowiedzUsuń
  22. ale duzo cebuli ... ciekawe musze sprobowac, bo ja zawsze z cebula jestem oszczedna ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. dobre to?
    super blog, pozdrawiam
    www.loviseta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. znam tyle potraw z cukinią, ale na bigos jakoś nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Robię często to danie, nawet nie wiedziałam, że tak się nazywa :-) Lubię dodać do swojego kiełbasę z piersi kurczaka (Morliny, dostepna w Biedronce). Ta kiełbasa ma też dużą zawartość mięsa, a nie jakiegoś MOMu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię identycznie, tylko dodaję paprykę i wychodzi leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ojej! Bigos? Cukinia? O czymś takim jeszcze nie słyszałam! Super pomysł! Trzeba spróbować :) Niedawno jadłam leczo i placki z cukinii. Pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. dziękuję za komentarz! :*
    Warto zapoznać się ze srebrem
    LoViseta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. oo widzę, że nie tylko u mnie cukinia w kuchni :))

    http://triviaaboutme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Mniaami pyszności ;)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;*

    OdpowiedzUsuń
  31. oo, to chyba coś dla mnie! Wg mnie bigos bez kapusty też może być pyszny! Pozdrawiam, http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. uwielbiam cukinię :) dziś robiłam ratatuj z cukinii, bakłażana, papryki i pomidorków :) najważniejsze by korzystać z sezonowych warzyw, teraz są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jedno z moich ulubionych dań:))

    OdpowiedzUsuń
  34. Wobec wszelkich dań z cukinii-jestem na tak<3

    www.kwietniowaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka