sobota, 5 września 2015

Leczo

Hej. Miały być inne plany, ale czasem tak to w życiu bywa, że niestety ulegają zmianie. Dlatego dzisiaj podzielę się przepysznym przepisem na leczo. Pamiętacie leczo z cukinii? Jeżeli jeszcze go nie jedliście to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Dzisiaj będzie dość klasyczna odsłona tego pysznego dania.

Składniki:
* 8 papryk (tych "białych", podłużnych),
* 8 czerwonych, twardych średniej wielkości pomidorów,
* kilka dużych cebul,
* dwie, długie kiełbasy,
* słodka papryka w proszku, pieprz sól. 

Wykonanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka z dołem z tefalu. Dzięki temu unikniemy dodania smalcu lub innego tłuszczu. Podsmażamy na średnim ogniu, czekamy aż się zeszkli i puści "soki".
2. Do cebuli dodaję 1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. 
3. Paprykę kroję w paseczki lub kwadraciki. Wrzucam do cebulki, zwiększam ogień i duszę przez około 10-12 minut. 
4. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Duszę je w wywarze przez 5 minut.
5. Kiełbasę kroimy  w paski, a następnie na ćwiartki. Wrzucamy do papryki, cebulki, pomidorów i gotujemy przez 10 minut.
6. W razie czego doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Można podawać z pieczywem, ale ja jem zazwyczaj "solo". Smacznego.
Pozdrawiam, Fit Healthylife.

20 komentarzy :

  1. Bardzo lubię leczo i jak każda gospocha mam swój przepis - bardzo podobny do Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze no, zawsze jak jedziemy do Polski na wakacje obiecujemy sobie leczo z pysznej polskiej papryki. oczywiście najczęściej nie ma czasu na pichcenie. w te wakacje nie mieliśmy kuchenki i przez 2 tyg żywiliśmy się jedzeniem z grilla więc leczo odpadło:) a teraz na obczyźnie jak widzę te wypolerowane, równiutkie , jakby plastikowe papryki to mi się odechciewa, służą mi jako dodatek do dań a nie główny składnik. ale kliknęłam w ten drugi przepis z cukinią-i to mi się już dużo bardziej podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam leczo, ale pieczarkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obowiązkowa potrawa każdego lata. Zwłaszcza dla tych gotujących na dwa dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za leczo nie przepadam, ale uwielbiam cukinię. Robiłam latem dużo przepisów z jej użyciem :)
    http://owocowa-dama.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Leczo to jest to! Kojarzy mi się z moją Sis - to jej popisowe danie :)
    Zawsze dziwię się, że ile kuchareczek, tyle przepisów i smaków. A niby jedna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba bardziej wolę to z cukini :)
    A odnośnie Twojego pytania o glinki, to za każdą dałam po 7.90 na ezebra.pl :)
    dziewczynawrozowychokularach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. też mam swój przepis na leczo :) zazwyczaj robię bez mięsa, chociaż często potem jem z grillowanymi cyckami kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj oj jak downo nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sporo wyszło ci rzadkiego! Dla mnie koniecznie z chlebkiem ,albo z kaszą pod spodem :3

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubie leczo i to bardzo :P Sama nie wiem czemu, ale jakoś w ogóle mi nie podchodzi. :/

    OdpowiedzUsuń
  12. Leczo jest przepyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  13. coraz więcej gotujesz :) i widzę, że rzeczywiście uwielbiasz cukinię :) smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham! U mnie w domu dodaje się jeszcze zawsze cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mm mm... muszę w końcu zrobić leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam leczo :) szczególnie jesienią, gdy mamy pod dostatkiem różnych papryk i są wtedy najsmaczniejsze :)
    Z mamą robimy też sos pomidorowy do słoików, żeby zimą też można było robić pyszne leczo ;)

    Obserwuję i zapraszam do siebie ;)
    http://k24-7.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka