środa, 29 lipca 2015

Bigos z cukinii.

Cześć Kochani. Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego, a mianowicie przepyszny bigos z cukinii. Porcję na który podam składniki wystarczy na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny i jeszcze zostanie zamrożenia. Przepis jest jednocześnie prosty i nie za długi, a samo danie niezwykle sycące. 
Potrzebujemy:
6 gigantycznych cebul - u mnie jest to jedna siatka "jednorazówka" wypełniona tymi warzywami, 
2 średniej wielkości cukinie,
8 dużych  pomidorów,
2 małe marchewki.,
1 mały koncentrator pomidorowy (ten najmniejszy z puszeczki),
paczka kiełbasy np. "morliny" albo "śląska",
przyprawy: garść ziela laurowego, szczypta pieprzy i soli. 

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, szatkujemy i smażymy. Ja użyłam do tego wok firmy Tefal, więc nie używałam tłuszczu i nic się nie przypaliło. 
2. Przygotowujemy duży garnek i zalewamy wodą. 
3.Marchewkę oraz cukinię obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy do wody. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę in dodajemy do reszty warzyw. Po ugotowaniu składników do miękkości kroimy kiełbasę i wraz  z przyprawami i koncentratem wrzucamy dużego naczynia. Zeszkloną cebulę dodajemy do reszty składników. 
4. Wszystkie składniki gotujemy przez chwilę, a następnie podajemy na talerzach lub w miskach. Jemy łyżeczką lub widelcem, chociaż ja preferuję drugą wersję. Smacznego.

Mam nadzieję, że przepis się Wam podobał. Lubicie takie dania? A może uważacie, że bigos musi mieć kapustę? Zapraszam do komentowania i obserwacji. Pozdrawiam FitHealthylife.

40 komentarzy :

  1. Znałam bigos z cebuli, ale z cukinii to zaskoczenie :)

    http://maryshealthystart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam cukinie a na dodatek bigos z niej?! MNIAM! Bede musiala sprobowac jedyne co to mysle co z ta cebula strasznie mnie zawsze po niej brzuch boli.. ale cos wykombinuje! :D

    Versjada (KILK)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że wakacje spedzasz w kuchni :) he he :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo nie słyszałam jeszcze o takim przepisie :)
    gloriousdolls.blogspot.com!

    OdpowiedzUsuń
  5. Żadna ze mnie kucharka, niestety, ale cukinię uwielbiam i chyba wykorzystam kiedyś ten przepis, prezentuje się świetnie :)
    rude-pioro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bigos mojej babci, gdzie króluje kapusta, pieczarki oraz dużo mięsa (które skrupulatnie omijam, gdyż nie lubię tłustych kiełbas). Stąd tym bardziej zaskoczył mnie dodany przez Ciebie przepis, gdyż w życiu nie pomyślałabym, że można zrobić bigos z cukinii. To na pewno bardzo ciekawy i niecodzienny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O uwielbiam cukinię i bigos. Na pewno to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Super przepis, jeszcze nie słyszałam o bigosie z cukinii, dziękuję za inspirację!!

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! Idealne danie na lato. Uwielbiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam bigos z cukinii, jest dużo prostszy i bardziej wakacyjny niż kapuściana wersja. A Twój naprawdę wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mam smaka na taki bigosik! Maniam

    OdpowiedzUsuń
  14. mam w lodówce 2 cukinii i już wiem co z nimi zrobię :) dzięki za ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielniam dania z cukinii:) dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki super przepis! Oczywiście do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :) trzeba spróbować, bo cukinia leży

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam :) jestem wielka fanka cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A dzisiaj zastanawiałam się, jak wykorzystać cukinię....

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam cukinię, więc taki bigos bardzo by mi się podobał, gdyby tylko nie zawierał mięsa, choć myślę, że nie jest tu ono niezbędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dla mnie bomba, tylko bez kiełbasy! Muszę wypróbować :)
    ❤ blog

    OdpowiedzUsuń
  23. ale duzo cebuli ... ciekawe musze sprobowac, bo ja zawsze z cebula jestem oszczedna ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. dobre to?
    super blog, pozdrawiam
    www.loviseta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. aaaa u mnie jutro vege leczo :D

    OdpowiedzUsuń
  26. znam tyle potraw z cukinią, ale na bigos jakoś nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Robię często to danie, nawet nie wiedziałam, że tak się nazywa :-) Lubię dodać do swojego kiełbasę z piersi kurczaka (Morliny, dostepna w Biedronce). Ta kiełbasa ma też dużą zawartość mięsa, a nie jakiegoś MOMu.

    OdpowiedzUsuń
  28. Musze wypróbować bo uwielbiam cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robię identycznie, tylko dodaję paprykę i wychodzi leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ojej! Bigos? Cukinia? O czymś takim jeszcze nie słyszałam! Super pomysł! Trzeba spróbować :) Niedawno jadłam leczo i placki z cukinii. Pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. dziękuję za komentarz! :*
    Warto zapoznać się ze srebrem
    LoViseta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. oo widzę, że nie tylko u mnie cukinia w kuchni :))

    http://triviaaboutme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Mniaami pyszności ;)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;*

    OdpowiedzUsuń
  34. oo, to chyba coś dla mnie! Wg mnie bigos bez kapusty też może być pyszny! Pozdrawiam, http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. uwielbiam cukinię :) dziś robiłam ratatuj z cukinii, bakłażana, papryki i pomidorków :) najważniejsze by korzystać z sezonowych warzyw, teraz są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jedno z moich ulubionych dań:))

    OdpowiedzUsuń
  37. Wobec wszelkich dań z cukinii-jestem na tak<3

    www.kwietniowaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli spodobal Ci sie moj blog to dodaj go do obserwowanych. Pozdrawiam, FitHealthyLife

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka